Zelf zuurkool maken

Zelf zuurkool maken

Zelf zuurkool maken is een oude traditie. Geniet van deze groente vol vitamine C en koolhydraten!

zelf zuurkool makenWat is zuurkool?

Zuurkool ontstaat door fermentatie. Melkzuurbacteriën voorkomen het rottinsgproces van de witte kool. Na fijn snijden wordt hij met 1,5% zout vermengd. In luchtvrije vaten start het gistingsproces. Tegenwoordig gebeurt dit in fabrieken op grote schaal. Maar de oude huiselijke tradities worden weer in eer hersteld. Tijd voor u om zelf zuurkool maken?

Het klaarmaken

De ingrediënten om zelf zuurkool maken zijn beperkt, maar door de lange bereidingstijd nemen we 5 witte kolen,1 tas jeneverbessen, 500 gr zout en 1 tas kruidnagels. Om zelf zuurkool maken hebt u een speciale zuurkoolpot nodig. De kolen moeten heel fijngesnippert zijn. Houd volle bladeren apart die u op de bodem legt.

Dan komt een laag koolsnippers bestrooid met zout.

Met een stamper gaat u flink aanstampen tot er vocht vrijkomt. Dan komen er jeneverbessen en kruidnagels bij. Herhaal dit proces tot de pot vol is. Om de gisting te laten gebeuren, moet de zuurkoolpot één week op een warme plaats staan. Verder rijpen gebeurt in de volgende drie weken of meer op een koude plaats. Door de grote hoeveelheid van deze zelf zuurkool maken, kunt u dit zeker invriezen.

Serveren

Zuurkool kan je écht ook gewoon met een stukje brood eten. Ikzelf maak Naan-brood en combineer de zuurkool met de ietwat zoetere smaak van zelfgemaakte hummus of een stukje ananas. Allebei passen ze heerlijk bij zuurkool, zonder dat je er een heel gerecht hoeft bij te maken!